U bent hier

Individualisering

Printvriendelijke versieVerstuur via emailPDF versie

Het centrale thema binnen de werking van De Steenman was de individuele benadering van de cliënten. In de eerste plaats werd elke persoon als individu benaderd, de collectieve activiteiten kwamen pas op de tweede plaats.
Het is voor de meeste mensen een hele opdracht om in groep te leven, zeker als je geen keuze hebt. Het vergt heel wat sociale en emotionele vaardigheden, geen sinecure als moeder natuur je met een aantal beperkingen deze wereld heeft ingestuurd.
Deze optie had grote consequenties naar de begeleiders toe. Principieel werden er geen 'bewonersvakanties' noch 'avondanimatie' opgezet  en het gebruik van het 'instellingsbusje' werd constant in vraag gesteld. Dit betekende niet dat er geen activiteiten werden georganiseerd. Het aanbod was echter vrijblijvend en gericht op de buitenwereld.  Deze benadering vergde een grote mate van collegialiteit en zorgde voor een hoge werkdruk. Daar tegenover stond dat een grote mate van persoonlijk initiatief en werkingsvrijheid zorgde voor een persoonlijke betrokkenheid en de daaruit voortvloeidende werktevredenheid. Om een voorbeeld te geven : als je met twee op dienst stond, en één collega diende een cliënt te begeleiden bij een doktersconsult, dan betekende dit dat de 'thuisblijvende' collega beschikbaar moest zijn voor de 29 overige bewoners.