U bent hier

Zorg€ of ϡ ?

Printvriendelijke versieVerstuur via emailPDF versie

De onvermijdelijke weg naar de Zorg€

25 mei 2012, een rit op de autostrade met Klara op de achtergrond. Het wekelijkse praatprogramma Trio gaat van start. “Goeiemiddag. Wat doet u zoals voor geld? en in hoeverre doet het geld voor ù iets? Waar is uw geld eigenlijk en wat is het…” Op zijn eigen manier kondigt Werner Trio het weekthema en de studiogasten aan. Aanleiding is wat Trio met de neologismen Grexit en een mogelijke Portexit aankondigt… de financiële crisis die (vooral Zuid-) Europa in een wurggreep houdt. De uitzending zal gaan over geld. Iedereen heeft met het slijk der aarde te maken, en goede varkens wentelen er zich graag in, dus mijn aandacht was meteen getrokken. Iets meer inzicht in het ondoorzichtige wereldje dat economie heet kan nooit kwaad, de volumeknop werd meteen wat meer opengedraaid. Trio slaagt er namelijk meestal in om iets interessantere gasten uit te nodigen dan de obligate BV’s die elders steeds hun uitgemolken truukje mogen opvoeren. Vaak verschaffen deze sprekers nieuwe, diepere inzichten dan wat bij een oppervlakkige lezing van een problematiek naar boven komt. En wat meer is, het gebeurt in gewone mensentaal zonder in oversimplifiëring te vervallen. Daar waakt de moderator over.

In de bourgondische vragenmassa die Trio bij aanvang stelt trekt er één onmiddellijk de aandacht : “Zijn er betere geldsoorten dan het monnaie unique dat we nu hanteren, geld dat in de plaats van het egoïsme, het samenleven zou stimuleren”. Daar lig ik nu ook van wakker zie, benieuwd wat de uitzending te bieden heeft.

In de studio zitten Bernard Lietaer, Hugo Wanner en Ivan Van de Cloot. Enkel de laatste naam zegt mij iets. Deze econoom wordt af en toe in het TV-journaal opgevoerd. De anderen zijn ‘nobele onbekenden’ die enige introductie behoeven. Bernard Lietaer wordt voorgesteld als ‘specialist geldsystemen’ die nog voor de nationale bank heeft gewerkt en daar de ECU (voorloper van de EURO) heeft helpen voorbereiden. Hugo Wanner is medewerker van ‘Fairfin’ en pleitbezorger van het systeem van ‘complementaire munten’. Een idee die ook Bernard Lietaer al jaren genegen is, bestudeert en propageert. Ivan Van de Cloot is hoofdeconoom van de denktank Itinera, en dat wordt er vaak niet bijgezegd, maar Itinera gaat over duurzame economische groei en sociale bescherming.